Selecteer een pagina

Vloerisolatie in twee stappen


In 1984 schreef Kees van Kooten voor de bescheurkalender het stukje “unsere Traumküche” (terug te vinden in de bundel Modernismen). Daarin vertelt hij dat de aanschaf van een nieuwe keuken nogal wat anders liep, uiteindelijk wordt het allemaal duurder en duurt het langer.

Wij hebben nu geen nieuwe keuken gekocht, maar zijn overgegaan op de aanschaf van vloerisolatie. Een soortgelijk verhaal volgt.

Wij stoken ons huis doorgaans op 18,5 graden. Het verwarmingssysteem regelt het dan zo, dat het in de huiskamer ter hoogte van de thermostaat (schouderhoogte) dan vrijwel constant 18,5 graden is. Aangezien warme lucht stijgt is het dan tegen het plafond wat warmer en bij de vloer wat kouder. Als je, zoals bij ons het geval was, dan een parketvloer hebt, die op een planken/balkenvloer ligt zonder isolatie, kan de vloer echt een paar graden kouder zijn. We hebben het niet gemeten maar ik schat dat de vloer zo’n 1 á 2 graden kouder was dan de thermostaat. En van een vloer die 16,5 tot 17,5 graden is krijg ik koude voeten.Vloerisolatie dus. Een eerste zoektocht leverde een hoop experts op: blijkbaar iedereen in mijn omgeving had de ideale oplossing gevonden. Iedereen een andere overigens. Wat kwam er langs aan oplossingen:

 • de hele onderkant van de vloer bespuiten met PUR-schuim, vertelde een meneer van de NUON me, was een prachtige oplossing. Tegelijkertijd hoorde ik via het nieuws en kranten dat veel mensen dit helemaal niet zo’n goed oplossing vonden: direct na het aanbrengen veel last van gezondheidsklachten. Daarnaast ben ik niet dol op onomkeerbare oplossingen: als je het spul er eenmaal opgespoten hebt, krijg je het er met geen mogelijkheid meer vanaf. Inmiddels levert NUON deze oplossing helemaal niet meer.
 • Tussen de balken platen van isolerende kunststof aanbrengen of glaswol/steenwol. Kan volgens mij een prima oplossing zijn. Deze hebben we niet verder onderzocht.
 • De hele kruipruimte laten volspuiten met schelpen of EPS (kunststof) chips. Schelpen zouden sterk vochtregulerend kunnen werken en ook de kunststof chips zouden dat doen, maar naar mijn idee zou dat minder helpen als isolatie. Koude voeten, weet je nog?
 • De hele vloer eruit halen en vervangen door een vloer van goed geisoleerde betonnnen broodjes en dan afwerken met vloerverwarming. Dit zou waarschijnlijk energetisch de beste oplossing zijn, maar de kosten zouden de pan uitrijzen: we hebben een ouderwetse kamer ensuite, alle oude details zouden dan eerst gesloopt moeten worden. Hebben we dus niet gedaan.

De uiteindelijke oplossing die we gekozen hebben is die waarbij tussen de balken in de kruipruimte TonZon luchtkussen werden aangebracht. De leverancier beweert dat dat enorm isoleert en van diverse mensen hoorde ik dat het eenvoudig was en niet al te duur. Wij begonnen aan ons stappenplan.

Stap 1: offerte aanvragen.

Als eerste vroegen we een leverancier van de TonZon spullen om een offerte. De man kwam, keek onder de vloer en bracht rapport uit: “Meneer, de kruipruimte is te ondiep en er lopen allemaal verwarmingsleidingen dwars door de kruipruimte. Ik kan het wel isoleren, maar het kost u extra vanwege de ondiepe kruipruimte en alle leidingen. Overigens zijn de meeste van die leidingen zelf ongeisoleerd en verroest. Wilt u een prijsopgave?”. Dat wilde ik wel, maar ik wilde ook nadenken. We zouden de vloer wel kunnen isoleren, maar om nou verroeste verwarmingsleidingen te isoleren met als risico dat wanneer die leidingen echt rot worden we de hele isolatieklus opnieuw moeten doen? De prijsopgave die we kregen, liet ons nogal schrikken, de man leek de hoofdprijs te vragen, als we zelf eerst een hoop andere dingen deden. We besloten in ieder geval de stappen te nemen die nodig zouden zijn om de isolatie voor te bereiden en dan opnieuw naar een aannemer voor TonZon te gaan.

3 stappen terug

We vroegen een loodgieter of hij de leidingen onder de vloer zou kunnen vernieuwen, netjes langs de muur leggen en isoleren. “Ja, dat kan wel, maar uw kruipruimte is veel te ondiep. Ik mag er niet in van de Arbo. Ik wil er werken als er minimaal 50 centimeter tussen het zand en de balken zit. Er zit nu op sommige plaatsen minder dan 40 centimeter”.

 • Onze kruipruimte heeft een oppervlak van 40 vierkante meter, dus meer dan 10 centimeter zand eruit is minimaal 4 kuub zand. Hoe krijg je 4 – 6 kuub zand uit een kruipruimte, door een klein luik? De aannemers die ik ernaar vroeg keken me vreemd aan en wilden geen offerte uitbrengen. Uiteindelijk hebben 3 Polen heel hard gewerkt en 5 kuub zand in een container voor mijn huis geladen. Hulde aan de Polen. Kosten: 750 euro
 • Toen kon de loodgieter aan de slag. Met flexibele slangen, die goed geisoleerd nu keurig langs de muur liggen is de kruipruimte nu helemaal klaar voor isolatie. Kosten leidingenwerk: 1600 euro. En helemaal klaar voor isolatie? Nou nee. “Meneer, we zagen dat de onderslagbalk wat last heeft van houtworm. Misschien moet u daar toch wat aan laten doen.
 • De man van de houtwormbestrijding kon er kort over zijn: u heeft behoorlijke last van houtworm en er is veel te veel vocht in de kruipruimte. “Ik adviseer u om een aannemer de ondersteuning van de onderslagbalk te laten vervangen (in dat metselwerk trekt veel vocht op), twee balkkoppen te laten vervangen (die zijn rot) en ons de houtworm en zwammen te laten bestrijden. Totale kosten voor ons ongeveer 1800 euro en graag hoor ik van u binnen twee weken. Succes met met vinden van een aannemer!”

Een aanemer bleek niet te vinden. De loodgieter wilde nog wel eens kijken. “Ach meneer, in heel Haarlem staat het grondwater hoog. Ja, er trekt wel wat vocht op, maar dat is overal. En die balkkoppen zijn inderdaad wel een beetje aangetast, maar dat overleeft u ook wel.”

Uiteindelijk hebben we alleen de houtworm laten bestrijden. Kosten 900 euro.

Stap 1a: een nieuwe offerte

Via de Haarlemse Heerlijke Huizenroute kwamen we in contact met Ed Woolthuis. Een enthousiaste man van een lengte die je eigenlijk niet in kruipruimtes verwacht. Naar eigen zeggen al meer dan 5 jaar meer dan twee keer per week bezig met TonZon in Haarlemse huizen. Met zijn maat Peter kwam hij en overzag het allemaal. En hoorde mijn verhaal. “Ach meneer, dat uitgraven van de kruipruimte en het verleggen van die leidingen was helemaal niet nodig geweest, wij werken gewoon als we erin kunnen. Als de ruimte minder is dan 50 centimeter rekenen we alleen wel een toeslag, die hoeft u nu niet te betalen….

En hij bracht een offerte uit: het zou gaan over:

 • het aanbrengen van een dampdichte laag op het zand (een dikke plastic laag die het vocht vanuit de grond grotendeels tegenhoudt
 • het aanbrengen van TonZon isolatiekussens tussen de vloerbalken
 • het extra isoleren van de verwarmingsleidingen met dezelfde folie van de luchtkussens.

Stap 2: aanbrengen van de vloerisolatie

De mannen Ed en Peter kwamen om 9:00 uur en om 15:00 uur waren ze klaar. Vrolijke kerels, die van wanten weten. De oplevering ziet er prima uit. Totale kosten 1700 euro.

Ervaring nu na een paar weken

Wat zijn de effecten van deze klus? Opgeteld hebben we de nederlandse (en poolse) economie een kleine 5000 euro vooruit geholpen. We zijn dus in ieder geval aan het enthousiaste verhaal van premier Rutte tegemoet gekomen. En we gaan energie besparen. Hoeveel, geen idee….

Gaan we die 5000 euro nog terugverdienen? Geen idee. Dat is afhankelijk van de energiebesparing doordat er minder warmte weglekt. En dat zien we bij de energieafrekening volgend jaar aan het einde van 2014.

Hebben we al warmere voeten? Ik weet het niet, we hebben geen meting gedaan voordat we de kruipruimte isoleerden, en ook erna niet. Voelt het beter? Ja, het voelt beter, vooral in ons hoofd, want we hebben wat gedaan aan energiebesparing. Of ik echt warmere voeten heb, weet ik niet.

Zouden we het opnieuw doen? We zouden in ieder geval:

 • eerst een meting doen van het verschil in warmte op vloerniveau, op schouderhoogte en bij het plafond, zodat we de temperatuurverschillen van nu ermee kunnen vergelijken.
 • eerst een hele scan op het huis laten doen, zodat we zien welke zaken we het beste eerst kunnen aanpakken; als je eerst de zaken doet die het meeste besparen, verdien je het snelst geld terug om in andere zaken te steken. We hebben inmiddels een dergelijk iemand ingeschakeld, we wachten nu op de adviezen.

Conclusie

We wilden ons huis met kleine stappen verbeteren, het werden in ieder geval wat meer stappen dan we dachten.

Natuurlijk kun je niet alle gemaakte kosten toerekenen aan het isoleren van de kruipruimte, een deel was gewoon (achterstallig) onderhoud. Maar als we er niet aan begonnen waren, hadden we die kosten ook niet gehad. En mischien later veel meer kosten aan het verhelpen van grote lekkages. Misschien, misschien….

 

Toch gaan we door met het nemen van kleine stappen om ons huis en onze leefomgeving te verbeteren. Het terugverdienen is niet het enige, het ideaal is ook wat waard.