Selecteer een pagina

Toen we in 1993 in het Kleverpark in Haarlem kwamen wonen was ons huis nog in de oorspronkelijk staat. De vorige bewoners hadden beperkt wat zaken gedaan om hun leefgenot te vergroten. Verduurzaming in de vorm van isolatie of andere maatregelen om energie te sparen waren daar niet bij.

In het begin hebben we vooral structurele zaken aangepakt: vloerbalken vervangen, op de begane grond dubbel glas laten plaatsen. Overal waar we iets aan glas vervingen werd dit dubbel glas.

In 2011/2012 wilden we ons huis verkopen, maar nadat het een jaar te koop had gestaan en we meer dan 50 bezichtigingen hadden gehad, besloten we er lekker zelf te blijven zitten. Maar dan wel comfortabeler en duurzamer. De eerste actie was HR++ glas te plaatsen op de eerste verdieping aan de voorzijde. Daar zit mijn studeerkamer en de toekomstige werkkamer van mijn vrouw. Toen er nog de oude ramen in zaten, zat ik soms met wapperende haren achter mijn bureau als er een noordoostelijk wind op de gevel stond. Dat is inmiddels verholpen, de nieuwe ramen kieren niet meer en er zit dubbel glas in..

Maar dan? Waar moet je beginnen? Mijn idee was dat je het beste kunt beginnen met die dingen waarmee je het meeste terugverdient, maar welke dingen zijn dat dan?

Tijdens de Haarlemse Heerlijke Huizenroute op 26 oktober hebben we veel inspiratie opgedaan: zonnepanelen gezien, vloerisolatie gezien, een huizendokter gesproken en nog veel meer.

Nu stap 1: een “nulmeting”  doen. Een nulmeting is een onderzoek aan je huis waarin een expert het hele huis opmeet en bekijkt op energetische aspecten. Waar zit het goed, waar kun je verbeteren. De gemeente heeft met een aantal van dit soort experts afgesproken dat ze een dergelijk onderzoek, dat normaal 350 euro kost, nu voor de helft subsidieren. Wij betalen na oplevering van het resultaat dus maar 175 euro. 

Belangrijk is dan te weten wat je al gedaan hebt aan isolatie en andere maatregelen en wat je jaarlijkse energierekeningen zijn. Gelukkig konden we die downloaden van Nuon.

Zodra we meer horen van het energieadvies plaats ik de informatie daarover hier.

Intussen zit ik nog met vragen:

  • heeft het zin van energiemaatschappij te veranderen? Wordt het dan goedkoper, duurzamer of op een andere manier beter?
  • heeft het zin regelmatig je meter op te nemen? Zou ik daar uberhaupt de discipline voor hebben?

Tot later! De volgende keer: vloerisolatie van de begane grond.